Melyik város Magyarország fogászati fővárosa?

Egy évtizeddel ezelőtt írtam online jegyzetfüzetembe az alábbi sorokat:
Várja Önt Európa fogászati fővárosa: Budapest!
Ezt a szép, brit polgároknak szánt sort angol nyelvű, de magyar fogászok által jegyzett honlapon olvasom. A fogászattal kapcsolatos tengernyi magyar szájt között elvész ez a szájt és így ez a mondat is. Pedig valamennyi idegen nyelvű, magyar fogorvosi honlapon ott kellene virítania!

Kemény a marketing verseny Európában - Fogorvosi marketing
Európa – nehéz vizeken folyik a nemzetközi verseny

Akkori gondolatmenetem lényege szerint a kelet-európai országok fogászatai, klinikái éles konkurencia harcot vívtak egymással – egyébként ez ma sincs másképp – a nyugati ügyfelekért.
A brit online felületek hemzsegtek a román, lengyel, cseh, magyar fogorvosi ajánlatoktól.
Közös jellemzőjük és csodafegyverük az olcsóság volt. Ugyanis utazással, szállodai költséggel, étkezéssel, a szolid szabadidős tevékenység kiadásaival együtt is olcsóbb volt – miképpen ma is – a fogászati kezelés a nyugati polgár számára.
Úgy véltem, ha minden magyar honlapon ott virítana a szlogen, mely szerint Európa fogászati fővárosa Budapest, akkor az komoly marketing előnyhöz juttatná az összefogó magyar “versenyzőket” a piacon.

De mit szólna ehhez Győr, Szombathely és a többi város?

A nyugati határszél persze nyilván felháborodna – folytatom ma a gondolatsort, hiszen a határ menti városok érdekeit ez erősen sértené.
2009-ben azt is feljegyeztem, hogy egy-egy nagyobb városunk hány szótalálattal van jelen a Google keresőben és a nagyságrendek esetleges változásainak nyomon követése érdekében a mostani, 2020-as értékeket is felkutattam.
Íme, egy-egy város a saját nevével így szerepel a weben:

Város2009-es év2020-as év
Budapest54.500.000220.000.000
Debrecen8.060.00019.900.000
Szeged7.620.00028.100.000
Győr7.740.00017.500.000
Pécs6.810.00011.700.000
Miskolc6.350.00014.100.000

Magyar nagyvárosok lábnyoma a weben – szótalálat a város nevére a Google keresőben

Budapest a webes lábnyomát megnégyszerezte, Szeged majdnem ugyanezt tette és a sorban a legkevésbé ment előre Pécs.
De szempontunkból a lényeg: a főváros iszonyú túlsúlyával bizony, hogy lehet Magyarország fogászati fővárosa is!

Mit lát a keresőben a potenciális ügyfél?

Vajon ugyanazt a választ látja-e a bármely városban lakó interneten szörföző, ha csak a fogorvos szót üti a keresőmezőbe, vagy más kerül a szeme elé, ha a kulcsszó mellé városa nevét is odaírja? – kaptam a kérdést. Konkrét pécsi, de általánosítható példákkal adom meg a választ.

A válaszomhoz persze az is hozzá tartozik, hogy a kapott eredmény eszköz függő is, más eredményre jutunk mobiltelefonon és más minőséget és sorrendet kapunk asztali gépen ugyanarra a kérdésre.
Most az asztali gépről kérdezzünk rá a fogorvos Pécs kifejezésre és figyeljük meg a helyi találatok (térképes találatok) eredményét, a dobozban lévő szervezetek sorrendjét:

Fogorvos Pécs keresőkifejezés megjelenése - Fogorvosi marketing
A gépben az Előzmények törlése után Pécs belvárosában, 2020.08.14-én, asztali számítógép monitorján ezt az eredményt kaptam

Most ugyanezen a gépen, ugyanilyen beállítások mellett a város neve nélkül kérdezzük a Google keresőjét, vagyis így: fogorvos. Ezt az eredményt fogjuk kapni (a térképet nem ismétlem meg):

Fogorvos szóra ezt kapjuk helyi találatnak Pécsett - Fogorvosi marketing
Fogorvos szóra ezt kapjuk helyi találatnak Pécsett

Persze “színezhetjük” tovább is az eseményeket. A keresők lehetővé teszik az inkognitó módban történő keresést is. Fogorvos Pécs kifejezésre ez jön elő, ha inkognitóban keresünk:

Inkognitó módban keresve a fogorvos Pécs kifejezésre. - Fogorvosi marketing
Inkognitóban születő eredmény – borul a korábbi rend

Általánosítható tapasztalatunk tehát: a keresőszó mellé tett városnév más eredményt szül. Ez a megoldás jobban kiszűri a nagyon erős, főként fővárosi vállalkozásokat a vidéki települések találati sorából az organikus találatok közül, jobban eleget tesz a helyi vállalkozások, intézmények megtalálása ügyének. (A helyi találatokra vonatkozóan ez utóbbinak nincs szerepe, mert a keresés helyszínétől való közelség is számít a helyi találatok esetében.)

***

Más érdekességek a fogászat világából: Érdekességek a fogorvoslás világából

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük